Kwercetyna

Kwercetyna

to naturalna substancja pochodzenia roślinnego, związek organiczny z grupy flawonoidów. Występowanie kwercetyny zauważono w liściach, łodygach oraz kwiatach wielu roślin.

Źródłami kwercetyny są:

  • warzywa- seler, papryka, cykoria, brokuły
  • owoce i ich soki- np. aronia, czarna porzeczka, jabłko
  • zboża,
  • przyprawy- oregano, kurkuma, koper, liść laurowy
  • rośliny zielne- dziurawiec, rumianek, ashwagandha
  • czerwone wino
  • propolis
  • herbata
  • miód

Trudno jest określić dokładne ilości kwercetyny w poszczególnych roślinach ponieważ wpływ na to ma wiele czynników- np. nasłonecznienie, dojrzałość rośliny, metody uprawy, spoósb przechowywania roślin.

Kwercetyna występuje jako dodatkowy składnik w wielu suplementach diety. Znajduje zastosowanie w produktach poprawiających funkcjonowanie narządu wzroku, włosów, skóry i paznokci czy preparatów mających działanie antyalergiczne.

Kwercetyna posiada wiele cennych właściwości, jak np.:

  • przeciwzapalne,
  • antyoksydacyjne,
  • immunomodulacyjne,
  • przeciwalergiczne,
  • barwiące

Wykazano, że kwercetyna zabezpiecza przed wystąpieniem zaćmy u osób mających cukrzycę. 

*Dodatkowo kwercetyna działa osłonowo na witaminy C i E, zapobiegając utlenianiu askorbinianu.

*Wykazuje właściwości rozszerzające naczynia krwionośne. Wzmacnia naczynia krwionośne, przez co pełni funkcje wspomagającą w leczeniu krwawień podskórnych, hemoroidów, żylaków, jak również ogranicza zakrzepy krwi, stąd posiada także właściwości przeciwmiażdżycowe.

 

Źródło: 

"Kwercetyna – budowa, właściwości i zastosowanie." http://www.e-biotechnologia.pl/artykuly/kwercetyna--budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/

Filtry
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl